Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Πως θα κανω πατατόσουπα



Πάμε να δούμε μέσα από το video πως θα κάνουμε μια πατατοσουπα !!!
Η πατάτα, γνωστή και ως γεώμηλο, είναι ένα αμυλώδες λαχανικό με μεγάλη θρεπτική αξία.
Η θρεπτική αξία της πατάτας είναι σημαντική αλλά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο παρασκευής της αλλά και από τις συνθήκες και τη διάρκεια συντήρησής της. Η πατάτα αποτελείται από 78-80% νερό, 18-20% άμυλο, 1,5-2% πρωτεΐνες και 1% βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Κυρίαρχο θρεπτικό συστατικό στην πατάτα αποτελούν οι υδατάνθρακες, με την μορφή αμύλου.

Οι πατάτες περιέχουν περισσότερο κάλιο από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο λαχανικό και φρούτο. Μια μετρίου μεγέθους πατάτα περιέχει 900 mgr καλίου, καλύπτοντας περίπου το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε κάλιο.

Η πατάτα, όπως και το δέρμα της, είναι μεγάλες πηγές βιταμίνης C, βιταμίνης Β6, χαλκού, καλίου, ψευδαργύρου και πρωτεϊνών, ενώ τίποτα από τα δύο δεν περιέχει οποιοδήποτε λίπος, χοληστερόλη ή νάτριο.
Αφήνοντας το δέρμα άθικτο, διατηρούνται οι θρεπτικές ουσίες στη σάρκα της πατάτας, που έχουν την τάση να χάνονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Στην Ελλάδα, ο πρώτος που επεδίωξε την εισαγωγή της πατάτας ήταν ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας. Ο ίδιος την είχε δοκιμάσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ευρώπη κι έκρινε ότι θα ήταν μια θρεπτική βασική τροφή για ένα φτωχό λαό.
..........ZC

Δεν υπάρχουν σχόλια: