Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Κίστος




Όταν ο Παπαδογαμβράκης μας μιλεί για τα βότανα τότε πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να ενημερωνόμαστε διότι η πληροφορίες είναι πολύτιμες  . Είμαι υπερήφανος που έχω τέτοιους συνεργάτες..... ZC 
 
Ή Αλάδανος, ή Λαδανία, ή Κανούκλα, ή Λάβδανο. Ήταν γνωστό φυτό από την αρχαιότητα και το αναφέρουν σχεδόν όλοι οι γιατροί της  τότε εποχής όπως ο Ιπποκράτης, ο Θεόφραστος, ο Πλίνιος, ο Διοσκουρίδης, ο Γαληνός και πολλοί άλλοι.
Είναι αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό και αρέσκεται στις πετρώδης και ξηρές περιοχές. Τα φύλλα του φυτού έχουν αδενώδεις τρίχες που κατά τον Ιούνιο-Ιούλιο εκκρίνουν μια ρητίνη, το λάδανο.
Η υψηλή περιεκτικότητα του κίστου σε πολυφαινόλες, του δίνει την ικανότητα να προστατεύει τον οργανισμό, αφού οι ουσίες αυτές έχουν αντιμυκητιακή, αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Ο κίστος είναι ικανός να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα σημαντικά. Αποτοξινώνει το σώμα και αποβάλλει τα τοξικά βαριά μέταλλα που προέρχονται από τον καπνό των τσιγάρων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Βοηθά στην υποχώρηση πολλών μυκητιακών μολύνσεων. Συμβάλλει στην καρδιαγγειακή σταθεροποίηση. Επιβραδύνει την γήρανση του δέρματος. Δρα εναντίων άμεσα  στην αμυγδαλίτιδα, στα εκζέματα και στην ακμή.

Μετά από επιστημονικές μελέτες και αφού ελέγχθηκαν οι θεραπευτικές δυνάμεις του κίστου, πλέον είναι γεγονός πως το τσάι του κίστου είναι τρεις φορές πιο υγιές από το πράσινο τσάι, προστατεύει την καρδιά τέσσερις φορές καλύτερα από το κόκκινο κρασί και είναι αντιοξειδωτικό είκοσι φορές ισχυρότερο από τον φρέσκο χυμό λεμονιού!
Αυτός είναι λοιπόν ο κίστος. Ένα φυτό «γίγαντας» που στη μυθολογία αναφέρεται ως το φυτό που, για χάρη του καυγάδισαν οι Θεοί του Ολύμπου με τις Θεές, γιατί οι Θεοί θέλησαν να δώσουν θεραπευτικές ιδιότητες στους πολεμιστές που πληγώνονταν στη μάχη. Αυτό ενόχλησε τις Θεές, επειδή ήταν σίγουρες ότι το φυτό με τα λεπτά ρόδινα άνθη θα ήταν καταλληλότερο για την ομορφιά, εσωτερική και εξωτερική! Ως αποτέλεσμα, στον κίστο δόθηκαν και οι δύο ιδιότητες!
Προτεινόμενος τρόπος παρασκευής τσαγιού κίστου:
Μια κουταλιά της σούπας κίστο σε μία κούπα με βραστό νερό, περιμένουμε 5-8 λεπτά και σουρώνουμε.
Μιχάλης Παπαδογαμβράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: