Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Ροκφόρ



                                                                
Το ροκφόρ είναι ένα από τα πιο διάσημα  γαλλικά τυριά ,από τα νοτιά της χώρας .Παράγετε από πρόβειο γάλα, κατατάσσετε στα  ημίσκληρα τυριά και είναι Π.Ο.Π. (από το  1925) . Υπάρχουν κιάλα παρόμοια τυριά όπως το μπλε τυρί Δανίας άλλα μονό όσα παράγονται στη γαλλική περιοχή Ροκφόρ-συρ-σουλζάν (Roquefort-sur-soulzon) και ωριμάζουν για 90 μέρες στις φυσικές σπηλιές  Κάμπαλου (300 μετρά από την γη)μπορών να ονομάζονται ροκφόρ. .Συμφώνα με τον μύθο το ανακάλυψε ένας νεαρός βοσκός που είχε ξεχάσει το κολατσιό του σε ένα σπηλαίο για χάρη μιας βοσκοπούλας και όταν μετά από μέρες ξαναβρήκε το ξεχασμένο κολατσιό του το τυρί που βρισκόταν μέσα  είχε μπλαβίσει  ,υπέκυψε στη περίεργα του και δοκίμασε βλέποντας ότι το αποτέλεσμα ήταν γευστικότατο .Σήμερα υπάρχουν μόλις 7 παραγωγοί που δικαιούνται να ονομάζουν το τυρί του έτσι ,ενώ οφείλουν να παράγουν γάλα από συγκεκριμένη ράτσα προβατίνας της περιοχής η όποια έχει μεγαλώσει στα συγκεκριμένα βοσκοτόπια
σε έκταση 3 τετραγωνικών χιλιομέτρων .Το προϊόν έχει υποκίτρινο χρώμα είναι ελαφρός υγρό και έχει τη χαρακτηριστική μπλε μούχλα ,της όποιας ο σχηματισμούς οφείλετε στον μύκητα Πενικίλλιο . Έχει ξεχωριστό άρωμα και γεύση που χαρακτηρίζετε από το βουτυρικό οξύ .Ένα κεφάλι τυρί έχει κατά μέσο όρο 2,5 με 3 κιλά και πάχος περίπου 10 εκατοστά ,ποτέ δεν θα βρούμε όμως ένα κεφάλι ροκφόρ ολόκληρο γιατί κόβετε στη μέση για να διαπιστωθεί αν η μούχλα έχει διαπεράσει εντελώς το εσωτερικό και μόνο τότε είναι έτοιμο προς κατανάλωση .Έχει μεγάλη θρεπτική αξία είναι πλούσιο σε βιταμίνης Α ,Κ ,Ε , μέταλλα ,ασβέστιο ,ιχνοστοιχεία  ,φώσφορο και έχει υψηλό ποσοστό σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Αμπαρτζάκης Μανώλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: