Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

ΜΑΓΓΙΡΙ


ΜΑΓΓΙΡΙ

Από μικρό παιδί  θυμάμαι την γιαγιά μου κάθε μεγάλη εβδομάδα να έχει απαραιτήτος στο μενού της οικογένειας λόγο νηστείας ,το μαγγίρι .Μεγαλώνοντας  με τέτοιες γεύσης από κούνια αποφάσισα να ψάξω τι είναι, και από πού προέρχεται αυτό το ζυμαρικό. Το μαγγίρι λοιπόν είναι ένα φρέσκο
κρητικό παραδοσιακό ζυμαρικό που φτιάχνετε εύκολα με άπλα υλικά που βρίσκονται σε κάθε σπίτι .Είναι ζουμερό σαν μια πηχτή σούπα και οχι στεγνό. Χωρίς την προσθήκη τυριού είναι απολύτως νηστήσιμο καθώς δεν περιέχει αυγά .
Ένα μέρος από τα ζυμαρικά είναι τηγανισμένα και ενσωματωμένα στο ζωμό που βράζουν τα υπόλοιπα δίνοντας του μια ιδιαίτερη γεύση και υφή .Για την παρασκευή του χρειάζονται μοναχά τρία υλικά ,αλεύρι ,νερό και ελαιόλαδο . Καταναλωνόταν σαν δείπνο σε
εποχές φτώχειας και ανέχειας την περίοδο της κατοχής και όχι μόνο .
Το μαγγίρι  έθρεψε γενιές και γενιές  στο νησί μας επειδή εκτός από οικονομικό και εύκολο είναι και πολύ χορταστικό ,νόστιμο και θρεπτικό .Τα παλιότερα χρονιά συνήθιζαν να καταναλώνετε από λεχώνες γιατί εθεωρείτο ότι της βοηθούσε να παράγουν γάλα για τα μωρά τους  .Επίσης μπορεί να καταναλωθεί και σε γλυκιά εκδοχή αν προσθέσουμε ζάχαρη ή  μέλι και λίγο κανέλα από πάνω.

Αμππαρτζάκης Μανώλης
Δημοσίευση σχολίου