Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΙΚΤΑΜΟ ΕΡΩΝΤΑΣ



Ή «Αδίκταμο», ή «Αρτέμιδον», ή «Ηρακλειώτικη ρίγανη», ή «στοματόχορτο», ή «λιβανόχορτο», ...έχει κι άλλα!
Το καθένα όνομα με τη δικιά του σημασία και έννοια.
Ο Πλίνιος για το δίκταμο, λέει:  «Το φυτόν καλούμενον δίκτομον εις ουδέν άλλο μέρος φύεται ειμη εν νήσω Κρήτη». Το άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος, η οποία εκτός των άλλων ήταν και η προστάτις των επίλοχων γυναικών, έφερε στο κεφάλι της στεφάνι από δίκταμο.
Κατά την αρχαιότητα θεωρούσαν τον δίκταμο ικανό, να απορρίπτει τα σιδερένια τόξα από τα πληγωμένα σώματα. Ο Αριστοτέλης λέει: «Τα αγριοκάτσικα της Κρήτης, όταν πληγώνονταν και έμενε το βέλος στο σώμα τους, έτρωγαν δίκταμο και αυτό έπεφτε». Ο Διοσκουρίδης, σε περιόδους πολέμου, θεράπευε με το δίκταμο τις πληγές των στρατιωτών.
Οι γιατροί κατά την αρχαιότητα, απέδιδαν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες στο δίκταμο. Προτάθηκε από τον Ιπποκράτη για την αντιμετώπιση διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος. Το συνιστούσε ως έμπλαστρο για τη χοληδόχο κύστη, τους πνεύμονες και τα πρηξίματα καθώς επίσης και για την διευκόλυνση της υστεροτοκίας. Γι’ αυτό και είχε ονομαστεί και «Ωκυτόκιον», δηλαδή αυτό που συντελεί στον εύκολο τοκετό.
Πολλαπλές μελέτες έχουν γίνει για το δίκταμο. Μία από τις σημαντικότερες δράσεις του φυτού, είναι η αντιοξειδωτική του δράση. Επίσης είναι τονωτικό και
καταπραϋντικό του πεπτικού συστήματος. Συντελεί κατά του κρυολογήματος, της γρίπης, των πονοκεφάλων, των πονόδοντων, των αποστημάτων καθώς επίσης βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων.
Πως όμως απολαμβάνουμε αυτό το μοναδικό βότανο;
Ο ιδανικότερος τρόπος έιναι να τοποθετήσουμε το δίκταμο μέσα σε ένα δοχείο όπου στη συνέχεια γεμίζουμε με χλιαρό νερό. Τοποθετούμε ένα καπάκι και το αφήνουμε έτσι όλο το βράδυ, ώστε οι ωφέλιμες ουσίες να βγούν αβίαστα χωρίς να εξατμιστούν. Το πρωί το σουρώνουμε σε ένα άλλο δοχείο και το πίνουμε! Εάν πάλι θέλουμε να το απολαύσουμε γρηγορότερα, ρίχνουμε ζεματιστό νερό και αφήνουμε, αλλά με προσοχή όχι παραπάνω από 8-10 λεπτά!
Αυτό είναι λοιπόν το βότανο «αγρίμι» της Κρήτης! Αυτό που ζει σκαρφαλωμένο σε βράχους και γκρεμνούς! Γι’ αυτό πρέπει να ‘χει κανείς το πάθος του «έρω(ν)τα» ώστε να αποφασίσει να διακινδυνέψει τη ζωή του προκειμένου να μαζέψει άγριο δίκταμο!

Μιχάλης Παπαδογαμβράκης



Δεν υπάρχουν σχόλια: