Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Πως θα κάνω πελτέ ντομάτας



Πως θα κάνω πελτέ ντομάτας

Είναι ο ποιο αγαπημένος μου καρπός . Αξεπέραστο χρώμα κόκκινο, αρώματα ,γεύση πλούσιο σε umami …..  Πραγματικά λατρεύω να διαχειρίζομαι αυτό το υλικό σε οποιαδήποτε μορφή του. Σήμερα θέλω αναφερθώ στο πως θα κάνουμε πελτέ ντομάτας , τον οποίο θα <<καπνίσουμε>> ξεραίνοντας τον μέσα σε
ξυλοφουρνο. Πριν αρχίσω θεωρώ αναγκαίο να κάνω μια στοιχειώδη αναφορά .
Εσωτερικά αποτελείται από σαρκώδη τμήματα και σπόρους τα οποία περιβάλλονται από μεγάλη ποσότητα νερού. Είναι μια έξοχη επιλογή σε μια ισορροπημένη διατροφή καθώς αποδίδει ελάχιστες θερμίδες και είναι πολύ πλούσια σε ωφέλιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά. Η ντομάτα είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, Καλίου και Μαγγανίου.
Ο πελτές παρασκευάζετε τους καλοκαιρινούς μήνες από κόκκινες ώριμες ντομάτες. Χρησιμοποιείτε στην μαγειρική , θα τον συναντήσουμε τα τελευταία χρόνια και σε πιο ψαγμένα γλύκα !

Ξεκινώντας θα πρέπει να διαλέξουμε το ποιο σημαντικό  τον καρπό . Ο καλύτερος για την δουλεία αυτή είναι τα πομοντορια . Πρέπει να είναι αρκετά ζουμερά και ώριμα !  Πρέπει να αποφλοιωθούν και να ξεσποριαστούν , αυτό μπορεί να γίνει με δυο τρόπους
Α) με το μηχάνημα όπου θα μας βοηθήσει ώστε να κάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα
Β) σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό θα βουτάμε για ένα λεπτό ντομάτες τις οποίες θα έχουμε χαράξει από πάνω και στην συνέχεια θα τις βάζουμε σε πάγο . Με την διαδικασία αυτή θα αφαιρεθεί εύκολα η φλούδα . Στην συνέχεια κόβουμε στην μέση και ξεσποριάζουμε.    
Οπότε είμαστε στο σημείο όπου έχουμε καθαρή την σάρκα της ντομάτας .
Θα ζυγίσουμε και για κάθε κιλό θα βάλουμε 20gr αλάτι , 10gr ζάχαρη. Θα τοποθετήσουμε όλοι την ντομάτα σε ένα τουλουπάνι και θα το κρεμάσουμε σε ένα δροσερό μέρος τοποθετώντας από κάτω μια λεκάνη ώστε να συλλέξουμε τα ζουμιά , είναι το λεγόμενο νερό ντομάτας (θα το συναντήσουμε σε ψαγμένα πιάτα ) !  
Την επόμενη μέρα θα των απλώσουμε σε τρυπητό σκεπασμένο με τούλι και θα των αφήσουμε στον ήλιο για μια μέρα . Το βράδυ θα τον βάλουμε μέσα στο σπίτι ! την επόμενη μέρα θα απλώσουμε σε μια λαμαρίνα και θα ανάψουμε τον ξυλοφουρνο ελαφρά ,χριζόμαστε μια θερμοκρασία 70 C / 75C θα τοποθετήσουμε μέσα την λαμαρίνα και θα αφήσουμε την ντομάτα να ξεκουραστεί , ξεραθεί αποκτώντας την υφή που πρέπει . Τοποθετούμε σε βάζα με ελαιόλαδο και θυμάρι . Διατηρείτε εκτός ψυγείου όταν είναι καλυμμένος με ελαιόλαδο.
Αξίζει να το δοκιμάσετε …..   μια ξεχασμένη γεύση από παλιά !  
..........ZC

Δεν υπάρχουν σχόλια: