Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Πως θα κάνω ψωμί με προζύμι σπίτι



Μέσα από το video  που ακολουθεί θέλω να σας δείξω πως μπορείτε να κάνετε ψωμί με προζύμι στο σπίτι σας ! 
Είναι θρεπτικό και πολύ υγιεινό για τον οργανισμό μας.  Στις  μέρες μας είναι δύσκολο να προμηθευτούμε από φούρνο ψωμί προζυμενιο , είναι σίγουρο ότι έχει μέσα μαγιά και βελτιωτικά.  Επιστημονικές έρευνες μας έχουν δείξει ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο για την υγεία μας .
Πραγματικά η διαδικασία είναι μια ιεροτελεστία , <<μαγεία >> με αλεύρι και νερό δημιουργούμε μια καλλιέργεια μικροοργανισμών (προζύμι ) όπου καταλήγουμε να έχουμε ψωμί . Αρώματα πλημυρίζουν το σπίτι μας . Αξίζει τον κόπο να το βάλουμε στο τραπέζι μας και  να φιλέψουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε .



Για το ψωμάκι χρησιμοποιήσαμε

1kg αλεύρι 70αρι δυνατό μύλοι Άγιου Γεωργίου
10gr ζάχαρη
10gr Αλάτι
450gr Προζύμι
350 gr Νερό
Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο mixer με γάντζο και ζυμώνουμε για 10 λεπτά στην μεσαία ταχύτητα .  Λαδώνουμε ένα σκεύος και τοποθετούμε το ζυμάρι μας μέσα . Το αφήνουμε να ανέβει ( εμένα μου πήρε 11 ώρες σκεπασμένο με κουβέρτα μέσα στο σπίτι όπου η θερμοκρασία ήταν 20C ) Προθερμαίνουμε των φούρνο στους 250C πάνω κάτω αντίσταση και τοποθετούμε στην κάτω μεριά ένα μεταλλικό σκεύος με νερό και φουρνίζουμε το ψωμάκι μας για 15 λεπτά . Μετά από 15 λεπτά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 170C αποσύρουμε το σκεύος με το νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά και το ψωμί μας είναι έτοιμο ! Οι θερμοκρασίες που σας γράφω είναι για οικιακό φούρνο , όπως καταλαβαίνεται αυτές αλλάζουν από φούρνο σε φούρνο αλά αυτός δεν είναι λόγος για να σας αποτρέψει διότι το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει . Καλά και υγιεινά φουρνίσματα  
..........ZC




Εναλλακτικά μπορείτε να το ψήσετε χωρίς το σκεύος με το νερό στους 180 για 40 λεπτά, χωρίζοντας την ζύμη σε 2 καρβέλια . Μπορείτε να την τοποθετήσετε σε δυο μακρόστενες φόρμες του κέικ !

1 σχόλιο:

Αχιλλέας είπε...

Γεια σας,

έκανα το ψωμί όπως το περιγράφετε στο video και πήγε καλά. Ένα πρόβλημα που αντιμετώπισα όμως είναι ο χρόνος ψησίματος, ενώ το ψωμί έχει πάρει πολύ ωραίο χρώμα από πάνω δεν μου ψήνεται καλά από κάτω με αποτέλεσμα να το αφήνω έως και πενήντα λεπτά στους 170 και πάλι δεν είναι και πολύ τραγανό από κάτω. Το ταψί που χρησιμοποιώ είναι σχεδόν ίδιο με το δικό σας και ψήνω κανονικά σε πάνω κάτω αντίσταση. Τι μπορεί να φταίει;