Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Πως θα φτιάξω φέτα !!!



Άλλοτε πιο σκληρό , πιο μαλακό , ανάλατο αλατισμένο το σίγουρο είναι ότι όλοι την λατρεύουμε είναι η λέξη που όταν την ακούς σου έρχονται στο μυαλό διάφορα ….
Η φέτα είναι είδος τυριού το οποίο συντηρείτε σε άλμη , τις ρίζες της της βρίσκουμε χιλιάδες χρόνια πριν στην Αρχαία ΕΛΛΑΔΑ και παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προβάτου. 

Παστεριώνουμε το πρόβιο γάλα φτάνοντας το στους 65 και το διατηρούμε για μερικά λεπτά  ( παστερίωση είναι η διαδικασία κατά την οποία καταφέρνουμε την καταστροφή η ελάττωση των βλαστικών μορφών των μικροοργανισμών . )  περιμένουμε το γάλα να κρυώσει μέχρι τους 35 . Η θερμοκρασία πρέπει να είναι ακριβής διαφορετικά δεν θα καταφέρει η πυτιά να δράση .( η πυτιά είναι ένα πηκτικό ένζυμο το οποίο χρησιμοποιείτε για την παρασκευή τυριού το οποίο εμφανίζεται στο γαστρικό υγρό νεαρών ζώων  αρνιά κατσίκια.)  διαλύουμε την πυτιά σε ελάχιστο νερό και την προσθέτουμε μέσα στο γάλα ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά και το αφήνουμε για μια ώρα να πήξει χωρίς να το ξανά ανακατέψουμε. Μετά την μια ώρα το κόβουμε με την κουτάλα και με την βοήθεια ενός τρυπητού μαζεύουμε το τυρί και το τοποθετούμε στο καλούπι ( εγώ δεν έχω προμηθευτεί καλούπι το βάζω σε ένα τελάρο πλαστικό στο οποίο έχω πρώτα βάλει μια τσαντιλα )

Τον ορό που βγαίνει δεν τον πετάμε τον κρατάμε για να κάνουμε το μυζήθρα.
  όταν πλέων βάλουμε όλο το τυρί μέσα με την βοήθεια των χεριών μας το πατάμε καλά . Το αλατίζουμε καλά και από πάνω βάζουμε ένα βάρος για να βοηθήσουμε το τυρί να αποβάλει όλο τον ορό του και να βγει και λίγο πιο σκληρό .Μετά από 24 ώρες την κόβουμε σε κομμάτια αλατίζουμε το τυρί μας από όλες της πλευρές , συνεχίζουμε την διαδικασία του αλατίσματος για άλλες 4 μέρες .Στην συνέχεια τοποθετούμε  το τυρί σε δοχείο με άλμη όπου την φτιάχνουμε ανά λίτρο νερού 70gr αλάτι και την αφήνουμε να ωριμάσει για 2 -3 μήνες καλή επιτυχία !!!   .........ZC      

Δεν υπάρχουν σχόλια: