Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017

Πως θα κανω παξιμαδι


Παξιμάδι.  Η λέξη προέρχεται από τον Παξαμο, συγγραφέα,  αρτοποιό και μάγειρα του 1ου μΧ. Αιώνα, που ζούσε στη Ρώμη.                                                                               
  Πρόκειται για κομμάτι ψωμιού που έχει ψηθεί δυο φορές, ώστε να αποβάλει όλα τα υγρά του για να διατηρείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα Τα παξιμάδια είναι από τα αγαπημένα ελληνικά  παραδοσιακά προϊόντα, μάλιστα όταν παρασκευάζεται στην Κρήτη έχει και το χαρακτηρισμό ΠΓΕ(Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη).
Χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το αλεύρι που έχει χρησιμοποιηθεί,για την παρασκευή τους  Σταρένια ,Κριθαρένια, Σίκαλης , Ολικής άλεσης, Εφτάζυμα , Τύπου Κυθήρων, Κριθαροκουλουρα. Τα παξιμάδια δεν χαλανε αν έχουν φυλαχτει σωστά εκτός και αν περιέχουν λιπαρή ουσία.                                  
Στο παρακάτω βίντεο θα σας δείξω πως θα φτιάξουμε παξιμάδι.

Συνταγή

500γρ αλεύρι 55αρι
250γρ αλεύρι κρίθινο
250γρ αλεύρι 90αρι
50γρ κατηγορίας Μ
23γρ αλάτι
110γρ ελαιόλαδο
38γρ μαγιά

Δημοσίευση σχολίου