Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Ο Μαλοτηρας της Κρητης



Ο ΜΑΛΟΤΙΡΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Η ονομασία μαλοτίρας προέρχεται από τις ιταλικές λέξεις male (αρρώστια) και tirare (σύρω). Ονομάζεται επίσης και μαλοτήρα, σιδερίτης, καλοκοιμηθιά και τσάι του βουνού.
Τον σιδερίτη τον ονόμασε έτσι ο Διοσκουρίδης λόγω της ικανότητάς του να θεραπεύει τις πληγές από σιδερένια αντικείμενα. Κατά άλλους η ονομασία προέρχεται λόγω της μεγάλης ποσότητας σιδήρου που περιέχει το έγχυμα του βοτάνου.
Στην ενετοκρατούμενη Κρήτη το θεωρούσαν πανάκεια για τα κρυολογήματα και τις παθήσεις του αναπνευστικού.
Είναι ευεργετικό κατά των παθήσεων του κυκλοφορικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού, κατά των αναπνευστικών προβλημάτων και κυρίως για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και του βήχα.
Η μαλοτήρα δρα ως αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, αντιμικροβιακό, ευστόμαχο, εφιδρωτικό, τονωτικό, αντιερεθιστικό, αντιαναιμικό, θερμαντικό, τονωτικό, διουρητικό και αποτοξινωτικό.
Έρευνες τα τελευταία χρόνια αναφέρουν ότι δρα εναντίον της οστεοπόρωσης.

Η μαλοτήρα έχει χαρακτηρισθεί ως απειλούμενο είδος λόγω της υπερβόσκησης και κυρίως της υπερβολικής συλλογής και ζήτησης του βοτάνου τόσο στην Κρήτη, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Προτεινόμενος τρόπος παρασκευής τσαγιού με μαλοτήρα:
Σπάμε δύο αποξηραμένα κλαδιά μαλοτήρα ή βάζουμε μία κουταλιά της σούπας μαλοτήρα σε μία κούπα με βραστό νερό, περιμένουμε 8-10 λεπτά και σουρώνουμε.
Μπορούμε να έχουμε ένα άριστο μαλακτικό και αντισηπτικό για τον βήχα αν προσθέσουμε στο αφέψημα ξυλαράκια κανέλλας και μέλι.

Μιχάλης Παπαδογαμβράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: