Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Δυόσμος Ηδύοσμος



Ηδύοσμος …
…Αυτός που έχει γλυκιά οσμή !

Η Μίνθη είναι ένα βουνό της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου που πήρε το όνομά του από την νύμφη Μίνθη, κόρη του Κωκυτού. Σύμφωνα με τη μυθολογία η Μίνθη ήταν όμορφη και γύριζε στους δρυμούς του βουνού αυτού, εκεί την είδε μια μέρα ο Πλούτωνας, την αγάπησε παράφορα και την έκανε ερωμένη του . Όταν η γυναίκα του η Περσεφόνη το αντιλήφθηκε, παραπονέθηκε στην μητέρα της την Δήμητρα η οποία μεταμόρφωσε την Μίνθη σε φυτό «μέντα» ή «δυόσμο» ή «ηδύοσμο».  Ο Πλούτωνας, μην μπορώντας να διορθώσει το κακό, φρόντισε το φυτό να σκορπά παντού μια γλυκύτατη μυρωδιά. 
Οι αρχαίοι Έλληνες, όταν έστρωναν τραπέζι, πρώτα το αρωμάτιζαν τρίβοντας στην επιφάνειά του φυλλαράκια δυόσμου και μετά κάθονταν για φαγητό.
Ο δυόσμος έχει πολλές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες.
Είναι:  τονωτικό, χωνευτικό, αντισπασμωδικό, σταματάει τον λόξυγκα, και η μάσηση των φύλλων του ανακουφίζει από τις ημικρανίες και τον πονόδοντο. Για την θεραπεία των στοματικών πληγών, ουλίτιδας, φαρυγγίτιδας και αμυγδαλίτιδας, κάνουμε γαργάρες με δυόσμο.

Σύμφωνα με μελέτες,
το τσάι ή το αιθέριο έλαιο του δυόσμου, κατεβάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία της υπερβολικής τριχοφυΐας στις γυναίκες.
Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι «αν οι άντρες τρώνε πολύ δυόσμο, παθαίνουν ‘αδυνάτισμα του σπέρματος’ και στυτική δυσλειτουργία».
 Αντίθετα, ο Αριστοτέλης συμβούλευε τον Μέγα Αλέξανδρο να απαγορεύει την κατανάλωση δυόσμου από στρατιώτες, γιατί το θεωρούσε αφροδισιακό (σε κάποιες ποσότητες, είναι βέβαια!) και αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα στο στρατό του.
Να θυμίσουμε ότι η υπερβολική χρήση βοτάνων, μπορεί να γίνει τοξική για τον οργανισμό.
Σήμερα, καραμέλες, τσίχλες, σιρόπια ζαχαροπλαστικής, οδοντόκρεμες, σαπούνια και αρώματα, έχουν μια σχέση αγάπης με τον δυόσμο!
Προτεινόμενος τρόπος παρασκευής τσαγιού με δυόσμο:
1 κούπα ζεστό νερό με 1 κουταλιά δυόσμο (αποξηραμένο), περιμένουμε 5-8 λεπτά και σουρώνουμε.

Μιχάλης Παπαδογαμβράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: