Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

CLAFOUTIS (Κλαφουτί)


Το clafoutis είναι ένα πολύ εύκολο και νόστιμο γλυκό .Παρασκευάζεται με φρέσκα φρούτα, συνήθως  κεράσια ,τα όποια καλύπτονται από ένα χυλό ζύμης και ψήνεται στο φούρνο .Όπως καταλάβατε και από το όνομα του είναι  ένα Γαλλικό παραδοσιακό γλυκό από την περιοχή της Limousine .Το όνομα του προέρχεται από την τοπική διαλεκτό και το ρήμα clafir που σημαίνει γεμίζω ,υπονοώντας τα κεράσια ,καθώς ο χυλός της ζύμης καλύπτει τα κενά .Το γλυκό αυτό έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές τον 19ο αιώνα .Η ονομασία clafoutis υποδηλώνει την υπάρξει κερασιών ,ενώ όταν  χρησιμοποιούμε  αλλού είδους φρούτα τότε έχουμε τα λεγόμενα flaugnareles ,υπάρχουν επίσης και αλμυρές εκδοχές με διάφορα λαχανικά και τυριά .Η κλασική εκδοχή πάντως είναι  με κεράσια που κατά την παράδοση μπαίνουν με το κουκούτσι γιατί ενισχύουν την γεύση καθώς ψήνονται .Το clafoutis φουσκώνει στο ψήσιμο και ξεφουσκώνει ελαφρά καθώς πέφτει η θερμοκρασία του ,σερβίρετε συνήθως σε θερμοκρασία δωματίου με λίγο άχνη ζάχαρη από πάνω ενώ συνδυάζετε εξαιρετικά με μια μπάλα παγωτό βανίλια.

Μανωλης Αμπαρτζακης

Δεν υπάρχουν σχόλια: