Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Ντακος



Ντακος
Τέσσερα υλικά ικανά να ξυπνήσουν τις τέσσερις αισθήσεις
Παξιμάδι κρίθινο , ντομάτα , φέτα , ελαιόλαδο  .
Τρώγεται με τα χέρια, με αποτέλεσμα να έρχεται κοντά στην μύτη, τα αρώματα της ντομάτας να φτάνουν αστραπιαία στον εγκέφαλο και σταγόνες από το ελαιόλαδο θα μείνουν στα δάχτυλα . Απαγορεύετε το σκούπισμα , ξεχάστε για μερικά δευτερόλεπτα την ευγενή ανατροφή σας,  κλείστε τα μάτια σας και γλύψτε τα .  Ο ήχος από το παξιμάδι που σπάει μέσα στο στόμα σε συνδυασμό με την οξύτητα της φέτας κάνουν τους σιελογόνους αδένες να λειτουργούν ασταμάτητα . Αφεθείτε στο ταξίδι το οποίο διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα αλλά είναι ικανό να σας ξυπνήσει απίστευτες αναμνήσεις .


Παξιμάδι
Σήμα κατατεθέν στην Κρήτη. Έχει υψηλή θρεπτική αξία ανάλογα με την πρώτη υλη την οποία παρασκευάζετε . Κρίθινα, σίκαλης , ολικής, σταρένια , με χαρούπι κτλ. 
Στην ουσία είναι ψωμί το οποίο έχει κοπεί σε φέτες ή ότι σχήμα θέλουμε, έχει ξανά φουρνιστεί ώστε να παξιμαδιάσει και να μεγαλώσει ο χρόνος ζωής του. Ένα τόσο απλό προϊόν το οποίο στάθηκε ικανό να σώσει, μεγαλώσει αρκετές γενιές σε δύσκολα χρόνια .

Ντομάτα
Ένα από τα αγαπημένα μου υλικά.  Στην Ελλάδα η ντομάτα ήρθε το 1818, όπως και η πατάτα. Η ντομάτα έχει όξινη και ελαφρώς καυστική γεύση, ενώ σημαντική είναι η θρεπτική της αξία. Είναι ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία, διότι είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση της ντομάτας με ελαιόλαδο όπως επίσης και το μαγείρεμα της με ελαιόλαδο, βελτιώνουν τη διαθεσιμότητα και απορρόφηση του λυκοπενίου από το πεπτικό σύστημα.

Ελαιόλαδο   
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις γνωστό σε όλους. Είναι το λάδι το οποίο βγαίνει από τον καρπό της ελιάς. Η Ελλάδα είναι από τους σπουδαιότερους παραγωγούς ελαιολάδου όπου και βρίσκετε στην δεύτερη θέση κάτω από την Ισπανία. Σχεδόν το 60% του καλλιεργούμενου εδάφους της Ελλάδος  είναι ελαιώνες ενώ είναι η χώρα με τις περισσότερες ποικιλίες ελιάς στον κόσμο. Παγκοσμίως η Ελλάδα είναι η πρώτη στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου.
Για πολλούς ο πράσινος χρυσός .    

Φέτα
Ένα τυρί άλμης με μεγάλη ιστορία, τις ρίζες της οποίας της βρίσκουμε χιλιάδες χρόνια πριν στην αρχαία Ελλάδα. Ένα προϊόν μέσα σε τόσα άλλα το οποίο μας κάνει υπερήφανους, διάσημους στον πλανήτη. Παρασκευάζετε από γάλα προβάτου ή αιγοπροβειο . Άλλες φορές ποιο σκληρή άλλες μαλακότερη , αλμυρή ή ανάλατη το σίγουρο είναι πως τα αρώματα και η γεύση της είναι μοναδικά . Δικαιολογημένα είναι από τα καλύτερα τυριά.   

Συνταγή για 2 άτομα

2 τεμ. Παξιμάδι κρίθινο ( ιδανικά να είναι σκληρό)  
1 ώριμη ντομάτα (ιδανικά αυγουστιάτικη αλλά αν είστε σε διαφορετική εποχή θα συμβιβαστείτε με την διαφορετική γεύση )  
70γρ φέτα
70γρ ελαιόλαδο
Αλάτι
Ρίγανη
Εμβαπτίζουμε για δύο δευτερόλεπτα σε νερό το παξιμάδι και το τυλίγουμε σε μια βαμβακερή πετσέτα μέχρι να κάνουμε τις υπόλοιπες προετοιμασίες.
Τρίβουμε στον τρίφτη από την χοντρή μεριά την ντομάτα.
Τοποθετούμε το παξιμάδι στο πιάτο ρίχνουμε από πάνω το μισώ ελαιόλαδο , λίγο αλάτι συνεχίζουμε προσθέτοντας την ντομάτα.  Αλατίζουμε ξανά από πάνω και σπάμε με τα δάχτυλα μας την φέτα. Ιδανικά  τρίβουμε λίγη φρέσκια ρίγανη και τελειώνουμε με το υπόλοιπο φρέσκο ελαιόλαδο .    
..........ZC

Δεν υπάρχουν σχόλια: