Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014

Βούτυρο κλαριφιέ (clarified butter)


Πως θα κάνω βούτυρο κλαριφιέ .



Θέλω μέσα από το video να σας δείξω πως θα κάνουμε βούτυρο κλαριφιε  (clarified butter).
 Το βούτυρο κλαριφιε  είναι το καθαρό λίπος το οποίο προκύπτει από τον διαχωρισμό του βουτύρου από τα στερεά του γάλακτος , το νερό , και τέλος το λίπος. Αυτό το λίπος έχει μεγαλύτερες αντοχές σε θερμοκρασίες , πλουσιότερα αρώματα και το βασικότερο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από ένα φρέσκο βούτυρο . 
Η τεχνική είναι απλή. Παίρνουμε ανάλατο βούτυρο και τοποθετούμε
σε μια κατσαρόλα . Ο σκοπός είναι να επιτύχουμε τον διαχωρισμό χωρίς το βούτυρο να ανεβάσει ψιλές θερμοκρασίες. Το ιδανικό για εμένα είναι η εστία όπου θα ακουμπήσουμε την κατσαρόλα να είναι περίπου 70C – 80C  . Στο video το έχω ακουμπήσει πάνω στην σχάρα η οποία ανάβει η μισή της μεριά . Αν θέλετε να το κάνετε σπίτι σας όπου και προφανώς δεν υπάρχει αυτό το μηχάνημα μπορείτε να το κάνετε σε ένα μπεν μαρι. Μετά από περίπου 20 λεπτά θα δούμε ότι έχει πλέον διαχωριστεί το βούτυρο και με την βοήθεια μιας κουτάλας θα αποσύρουμε από την επιφάνεια τον αφρό . Στην συνέχεια με προσεκτικές κινήσεις(δεν θέλουμε να ανακατέψουμε από τον πάτο τα στερεά του γάλακτος) γεμίζουμε την κουτάλα με την λιπαρή ουσία και την περνάμε από ένα ψιλό σουρωτό στο οποίο καλό θα είναι να έχουμε τοποθετήσει ένα τούλι . Σκοπός μας είναι να πάρουμε όσο ποιο καθαρή γίνετε την λιπαρή ουσία .. Καλή Επιτυχία.      
..........ZC


Δημοσίευση σχολίου