Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014

Ζωμός ψαριού sous vide

  • Ζωμός σφυρίδας sous vide
Είναι γενικώς γνωστό και επιστημονικώς αποδεδειγμένο ότι η συχνή κατανάλωση ψαριών (και ειδικά των λιπαρών που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα) μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε πιο υγιείς. Η σφυρίδα είναι ένα ψάρι που
μπορεί να μας καλύψει αρκετές διατροφικές ανάγκες. Είναι χαμηλής θερμιδικές αξίας (118 kcal/ 100γρ), με μόνο με 2% λιπαρά. Είναι καλή πηγή πρωτεΐνών και αμινοξέων . Επίσης είναι καλή πηγή βιταμίνης Β6 (βοηθά στο νευρικό σύστημα και τον μεταβολισμό), βιταμίνης Β12 ( επιδρά στο νευρικό σύστημα, συμμετέχει στη δημιουργία αιμοφόρων αγγείων και τον μεταβολισμό της τροφής) και παντοθενικού (βοηθά στην παραγωγή ενέργεια). Ακόμα μπορεί να καλύψει σε μεγάλο ποσοστό τις ανάγκες μας σε φώσφορο και κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο.
Το συγκριμένο κεφάλι είναι από μια σφυρίδα 4gk το άνοιξα στην μέση, μέσα στην σακούλα πρόσθεσα μαλακό νερό 1 1/2 lit ένα μικρό κρεμμύδι ,κολοκύθι σελερι ,
καρότο , πράσο σπασμένους κόκκους πιπέρι ,πατάτα και θα βουτήξω στους 80 για 6 ώρες. Στην συνέχεια θα τον αφήσετε να κρυώσει μέσα στην σακούλα σε θερμοκρασία δωματίου . Όταν κρυώσει θα τον περάσετε από τούλι και ο ζωμός θα βγει δυνατός και διαβείς . !
  • DASHI
Τώρα για να ανέβουμε ένα επίπεδο ακόμα και το τελικό αποτέλεσμα να είναι μοναδικό πάνω σε αυτό των ζωμό θα φτιάξουμε dashi …… Θα παρουμε  ένα κομμάτι 14 – 16 εκατοστών KOMBU και 25 gr νιφάδες τόνου προσθέστε 1,5 lit ζωμοκαι σιγοβράστε για 15 λεπτά χωρίς ώμος να βράζει το νερό γιατί θα θολώσει ο ζωμός ‼‼ αφήστε της νιφάδες να κατακαθίσουν και σουρώστε τον ζωμό πιστέψτε με θα μείνετε έκπληκτοι με το αποτέλεσμα ‼
  •  Τhermomix

Αν έχετε thermomix τότε τέλεια αντί για κατσαρόλα  στο thermo mix  στους 90c για  20 λεπτά . αφήστε της νιφάδες να κατακαθίσουν και σουρώστε τον ζωμό .


..........ZC
Δημοσίευση σχολίου