Θα προσπαθήσω μέσα από
το video να σας δείξω πως κάνω την μαρμελάδα λεμόνι ! Τα λεμόνια είναι
από των κήπο μου βιολογικά. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω την ποικιλία . Είναι ένα
δέντρο το οποίο το είχε φυτέψει ο παππούς ,
και συνονόματος Ζήνωνας πατέρας του πατέρα μου . Η ηλικία του δέντρου είναι
περίπου 90 χρονών , ίσως τα πιο νόστιμα και ζουμερά λεμόνια που έχω συναντήσει
. Κάθε χρόνο η λεμονιά βγάζει αρκετά λεμόνια και ένα μέρος από αυτά τα κάνουμε μαρμελάδα
την οποία την γευόμαστε με φίλους !!
Για την συγκεκριμένη μαρμελάδα
χρησιμοποίησα 2500kg λεμόνια 1270gr ζάχαρη
1 stick βανίλιας 27gr πηκτίνη NH
1 kg νερό.
Πλένουμε σχολαστικά τα
λεμόνια σε άφθονο νερό . Με την βοήθεια του τριφτή τρίβουμε όλα τα λεμόνια και βγάζουμε
το ξύσμα ώστε να τα ξεπικρίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο . Το ξύσμα το κρατάμε
το τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας και το ξεραίνουμε στον ήλιο αυτό στην συνέχεια
μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε στην ζαχαροπλαστική είτε στην μαγειρική . (αν διαθέτουμε
βέβαια αποξηραντή τα πράγματα είναι πιο εύκολα. )
Στην συνέχεια με την βοήθεια
ενός μαχαιριού βγάζουμε της φλούδες από τα λεμόνια τις οποίες τις ξεπικριζουμε μέσα
σε μια κατσαρόλα με νερό το οποίο βράζει. Αφήνοντας τα για 3 λεπτά μέσα, στην συνέχεια
σουρώνουμε το νερό κρατάμε τα φλούδια και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία
για άλλες 3 φορές. Τέλος θα τοποθετήσουμε τα φλούδια σε ένα πλαστικό με κρύο νερό
ωσότου κρυώσουν , θα τα
στραγγίξουμε και θα τα κόψουμε σε λεπτές λουρίδες.
στραγγίξουμε και θα τα κόψουμε σε λεπτές λουρίδες.
. Το εσωτερικό τμήμα
του λεμονιού θα το κόψουμε με ένα μαχαίρι στα 4 και θα το τοποθετήσουμε σε ένα μπλέντερ
και θα τα κάνουμε κρέμα . Θα τοποθετήσουμε όλη την κρέμα σε ένα μεγάλο ψιλό τρυπητό
και με την βοήθεια ενός κουταλιού θα την περάσουμε (δεν χρειάζεται να είμαστε υπερβολικοί
θα περάσουμε όση περνά με ευκολία) . Θα ζυγίζουμε την πουλπα, εμένα ήταν 1 kg την πρόσθεσα μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί
με 1kg
ζάχαρη 1 kg νερό το stick βανίλιας
κομμένο στα 4 και τα ξεπικρισμενα και ψιλοκομμένα
φλούδια . Με την βοήθεια της θερμότητας τα έφερα σε σημείο βρασμού ξαφρίζοντας
την κατά τακτά χρονικά διαστήματα . Σε ένα μπολάκι ανακάτεψα τα υπόλοιπα 270gr ζάχαρη
με τα 27 gr πηκτίνη και το πρόσθεσα και αυτό στην μαρμελάδα ανακατεύοντας
το με ένα σύρμα . Σιγόβρασα σε χαμηλή φωτιά μέχρι η θερμοκρασία να πάει 104 C. Τώρα η μαρμελάδα είναι έτοιμη να αποθηκευτεί
σε αποστερημένα βάζα !!!
..........ZC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου