Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Μαρμελάδα λεμόνι


Θα προσπαθήσω μέσα από το video να σας δείξω πως κάνω την μαρμελάδα λεμόνι ! Τα λεμόνια είναι από των κήπο μου βιολογικά. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω την ποικιλία . Είναι ένα δέντρο το οποίο το είχε φυτέψει ο παππούς ,  και συνονόματος Ζήνωνας πατέρας του πατέρα μου . Η ηλικία του δέντρου είναι περίπου 90 χρονών , ίσως τα πιο νόστιμα και ζουμερά λεμόνια που έχω συναντήσει . Κάθε χρόνο η λεμονιά βγάζει αρκετά λεμόνια και ένα μέρος από αυτά τα κάνουμε μαρμελάδα την οποία την γευόμαστε με φίλους !!  


Για την συγκεκριμένη μαρμελάδα χρησιμοποίησα  2500kg λεμόνια 1270gr ζάχαρη 1 stick βανίλιας 27gr πηκτίνη NH 1 kg νερό.
Πλένουμε σχολαστικά τα λεμόνια σε άφθονο νερό . Με την βοήθεια του τριφτή τρίβουμε όλα τα λεμόνια και βγάζουμε το ξύσμα ώστε να τα ξεπικρίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο . Το ξύσμα το κρατάμε το τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας και το ξεραίνουμε στον ήλιο αυτό στην συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε στην ζαχαροπλαστική είτε στην μαγειρική . (αν διαθέτουμε βέβαια αποξηραντή τα πράγματα είναι πιο εύκολα. )  
Στην συνέχεια με την βοήθεια ενός μαχαιριού βγάζουμε της φλούδες από τα λεμόνια τις οποίες τις ξεπικριζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό το οποίο βράζει. Αφήνοντας τα για 3 λεπτά μέσα, στην συνέχεια σουρώνουμε το νερό κρατάμε τα φλούδια και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για άλλες 3 φορές. Τέλος θα τοποθετήσουμε τα φλούδια σε ένα πλαστικό με κρύο νερό ωσότου κρυώσουν , θα τα
στραγγίξουμε και θα τα κόψουμε σε λεπτές λουρίδες.
. Το εσωτερικό τμήμα του λεμονιού θα το κόψουμε με ένα μαχαίρι στα 4 και θα το τοποθετήσουμε σε ένα μπλέντερ και θα τα κάνουμε κρέμα . Θα τοποθετήσουμε όλη την κρέμα σε ένα μεγάλο ψιλό τρυπητό και με την βοήθεια ενός κουταλιού θα την περάσουμε (δεν χρειάζεται να είμαστε υπερβολικοί θα περάσουμε όση περνά με ευκολία) . Θα ζυγίζουμε την πουλπα, εμένα ήταν 1 kg  την πρόσθεσα μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με 1kg ζάχαρη 1 kg νερό  το stick βανίλιας κομμένο στα 4  και τα ξεπικρισμενα και ψιλοκομμένα φλούδια . Με την βοήθεια της θερμότητας τα έφερα σε σημείο βρασμού ξαφρίζοντας την κατά τακτά χρονικά διαστήματα . Σε ένα μπολάκι ανακάτεψα τα υπόλοιπα 270gr ζάχαρη με τα 27 gr πηκτίνη και το πρόσθεσα και αυτό στην μαρμελάδα ανακατεύοντας το με ένα σύρμα . Σιγόβρασα σε χαμηλή φωτιά μέχρι η θερμοκρασία να πάει 104 C.  Τώρα η μαρμελάδα είναι έτοιμη να αποθηκευτεί σε αποστερημένα βάζα !!!
..........ZC

Δεν υπάρχουν σχόλια: