Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Πως θα κάνω προζύμι


..........ZC


H γιαγιά μου (γυναίκα από χωριό ης Κρήτης)όταν ανάπιανε το ζυμάρι τοποθετούσε ένα ξύλινο σταυρό από πάνω το σκέπαζε και σε μέρος ζεστό το φυλούσε σαν τα μάτια της , κάθε μέρα το ανάπιανε . Το πρόσεχε σαν τα κοπελια της (όπως λέμε εδώ στην Κρήτη) αυτή είναι η εικόνα που έρχεται στο μυαλό μου στο άκουσμα “ προζύμι “
Αποφάσισα να κάνω μια αναφορά στο προζύμι θέλοντας να μοιραστώ μαζί σας τον τρόπο τον οποίο το παρασκευάζω, και ορισμένες απλές πληροφορίες που ίσως φανούν χρήσιμες .
Τα περισσότερα πρατήρια άρτου για να μην πω όλα πουλούν ψωμί το οποίο το ονομάζουν προζυμενιο ….αλά στην ουσία δεν έχει καμία σχέση‼! . Θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ φτωχό στην γεύση ,στα αρώματα ,στην υφή του ,και το βασικότερο  του λείπει η αγάπη  .
Τη κάνουν εμπλουτίζουν το φρέσκο ζυμάρι με μια ποσότητα ζυμαριού από την προηγούμενη μέρα , και φυσικά η διόγκωση του έχει επιτευχτεί με μαγιά . Συγγνώμη αλά αυτό δεν είναι προζυμενιο ψωμί. Είναι ΚΡΙΜΑ.
Το ψωμί με προζύμι το χαρακτηρίζει η υφή του , η πλούσια γεύση του , και τα αρώματα τα οποία εμένα προσωπικά με παραπέμπουν στα παιδικά μου χρόνια.

Οπότε αν προσπαθήσω να του δώσω ένα επιστημονικό ορισμό θα μου επιτραπεί να πω ότι προζύμι είναι μια καλλιέργεια μικροοργανισμών οι οποίοι πολλαπλασιάζονται με το αλεύρι και το νερό..
Προζύμι μπορούμε να κάνουμε με όλα τα φρούτα ,ακόμα και με σκέτο νερό και αλεύρι κ.α.
Όσο αφορά για το άρωμα του, έχει να κάνει με την θερμοκρασία κατά την οποία γίνετε η ωρίμανση του .
Παρακάτω θα αναφερθώ στο προζύμι το οποίο χρησιμοποιώ εγώ και το ωριμάζω για πέντε με έξη ημέρες  . Η αναλογίες ποικίλουν σύμφωνα με της ανάγκες μας ! το σημαντικό είναι ότι κάθε φορά που αναπιάνουμε για κάθε ένα κιλό προζύμι προσθέτουμε ένα κιλό αλεύρι και μισό κιλό νερό .
Μέρα  πρώτη       500γρ αλεύρι 55αρι 500γρ νερό και δυο κρεμμύδια τρυπημένα  ,  τα τοποθετώ όλα μαζί σε ένα πλαστικό δοχείο τα σκεπάζω με μεμβράνη και τα διατηρώ σε χώρο ζεστό για τρείς ημέρες.
Μέρα τρίτη         αποσύρω τα κρεμμύδια από τον χυλό που είδη έχει αρχίσει να δουλεύει και προσθέτω μέσα ένα κιλό αλεύρι 55αρι, 400 γρ νερό . Το ζυμάρι που θα προκύψει πρέπει να είναι σφιχτό !
Μέρα τέταρτη     αναπιάνουμε ξανά το ζυμάρι μας που είδη έχει αρχίσει να φουσκώνει προσθέτοντας αυτή την φορά 2500 αλεύρι 55αρι  και 1250 γρ νερό . 
Μέρα πέμπτη     αναπιάνουμε ξανά το ζυμάρι μας που είδη έχει αρχίσει να φουσκώνει προσθέτοντας αυτή την φορά 6250 αλεύρι 55αρι  και 3125 γρ νερό .   την επόμενη μέρα το προζύμι μας θα είναι έτοιμο για χρίση καλή επιτυχία ‼‼!  

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επειδη το τελικο αποτελεσμα ειναι αρκετα μεγαλο σε βαρος μπορουμε ωα βαζουμε σε καθε αναπιασμα 250 γρ και και 125 νερό ?