Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΜΙΛΦΕΙΓ - Mille-feuille

Μια μέρα του Ιουνίου σκεπτόμουν ένα καινούριο πιάτο αλά από μια κλασική συνταγή , που απλά θα την πήγαινα λίγο παραπέρα αλλάζοντας την τεχνική , τονίζοντας με άρωμα Ελλάδα, και όσο αφορά το  στήσιμο …  αυτό δεν πέρασε από το μυαλό μου θα έρθει μόνο του !!!
Οπότε  μιλφειγ ένα κλασικό γλυκό που το λατρεύω. Πρώτον πιστεύω για να δημιουργήσεις πρέπει πάνω από όλα να αρέσει σε εσένα η αρχική ιδέα ,  στο άκουσμα της και μόνο πρέπει να πλημυρίζει το στόμα σου γεύσεις ,υφές ,μυρωδιές  . Δεύτερων το συγκεκριμένο γλυκό είναι αποδεκτό από πάρα πολύ κόσμο οπότε θα ήταν εύκολο να πάρει θέση στην κάρτα !       
Το μιλφειγ προέρχεται από την γαλλική λέξη mille-feuille όπου και σημαίνει 1000 φύλλα και αναφέρεται στις πολλές στρώσεις από σφολιάτα . Είναι ένα γλυκό γαλλικής καταγωγής. Για πρώτη φορά εμφανίζετε στο βιβλίο Cuisinier francois το 1651 .
Παραδοσιακά  αποτελείται από τρία στρώματα σφολιάτας εναλλάξ με δυο στρώσεις από κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Μια κλασική συνταγή για κρέμα ζαχαροπλαστικής που χρησιμοποιώ είναι
300 γρ κρέμα γάλακτος
700γρ γάλα πρόβιο
150γρ ζάχαρη
6 κρόκους
2 αυγά
80 κορν φλαουρ
1 stick βανίλιας 
 
Βάζουμε το γάλα και την κρέμα να ζεσταθούν σε χαμηλή φωτιά προσέχοντας την θερμοκρασία να μην υπερβεί τους 84  σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υπόλοιπα υλικά τα χτυπάμε ώσπου να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε λίγο από το χλιαρό γάλα ανακατεύουμε και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να φτάσει 84 . όταν η κρέμα είναι  στην επιθυμητή θερμοκρασία την κατεβάζουμε από την φωτιά και την τοποθετούμε σε ένα άλλο μπολ έτσι ώστε να σταματήσουμε τον βρασμό , τοποθετούμε στο πάνω μέρος ένα κομμάτι μεμβράνη το οποίο θα εφάπτεται ώστε να αποφύγουμε τον σχηματισμό της πέτσας , την αφήνουμε να κρυώσει .
 Οπότε αν έχουμε και φύλλα από μια καλή σφολιάτα θα δημιουργήσουμε ένα μιλφειγ τόσο απλά ….   Ώμος καθότι ανήσυχος χαρακτήρας δεν με κάλυπτε απλά ένα καλό μιλφειγ ήθελα να  γευτώ  το καλύτερο ( για εμένα )   να δημιουργήσω μια κρέμα ακόμα πιο ανάλαφρη με ακόμα  πιο απαλή  ύφη …..  και αρωματισμένη με την ευλογημένη μαστίχα ! όπου και λατρεύω .  
Μετά από πολλούς πειραματισμούς αποφάσισα να προσθέσω στην κρέμα 2 σταγόνες από λάδι μαστίχας να την αφήσω να κρυώσει και αντί να την αφρατεψω πρόσθεσα μέσα φρέσκια κρέμα γάλακτος και την τοποθέτησα στο siphon το αποτέλεσμα είναι μοναδικό !!!!
..........ZC

Δεν υπάρχουν σχόλια: