Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

1kg γαλα
20gr γιαουρτι

Ζεσταίνουμε το γάλα στους 90 παστερίωση



Το κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε την θερμοκρασία να πέσει στους 40 - 45 c παίρνουμε το γιαούρτι και το αραιώνουμε σε λίγο κρύο γάλα και στην συνέχεια το προσθέτουμε μέσα στο χλιαρό γάλα ανακατεύοντας καλά και τοποθετούμε μέσα σε δοχεία



Τοποθετούμε τα δοχεία σε μπεν μαρι η στον φούρνο προσέχοντας την θερμοκρασία να είναι από 45-50c για 4 ώρες, H θερμοκρασία του γάλατος για να πήξουμε γιαούρτη είναι από 45-50 βαθμούς. Πάνω από τους 50 η γιαούρτη γίνεται ξινή ενώ κάτω από τους 45 η πήξη είναι ατελής και χαμηλότερα από 40 σχεδόν δεν πήζει. (Στην συγκεκριμένη παρασκευή το πήζω από 41 – 45 ) προσοχή δεν κουνάμε κατά την πήξη



Τοποθετούμε τα δοχεία σε θερμοκρασία δωματίου και μετά στο ψυγείο για 24 ώρες




..........ZC

Δεν υπάρχουν σχόλια: