Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΠΑΡΗ ΠΑΣΤΗ ΤΟΥΡΣΙ

Κάπαρη είναι ο οφθαλμός του φυτού της οικογενείας των καππαριδίδων με προέλευση την ανατολική Ασία . Είναι πολύ διαδεδομένο στης ζεστές χώρες .
Είναι πολύ μικρή και συλλέγετε όταν είναι πολύ νέα (λιγότερο από τριών ημερών)και μπορούμε να την κάνουμε ξιδάτη ή να την διατηρήσουμε στην άλμη.
Χρησιμοποιείτε ως καρύκευμα και παλαιότερα στην ρώμη χρησίμευε ήδη για να δίνει νοστιμιά στης σάλτσες των ψαριών. Μπορούμε να αρωματίσουμε το ρύζι τους κεφτέδες αρνί ή μοσχάρι γαρνίρει πίτσες και συνδυάζεται πολύ καλά με την μουστάρδα και το χρενο.
Ο καρπός της κάπαρης που έχει το μέγεθος ελιάς παρασκευάζεται και με τον ίδιο τρόπο και στην Γαλλία και τον βρίσκουμε με την ονομασία κορνισόν ντυ καπριε.
Επειδή η παστή κάπαρη θεωρείται καλύτερη καθώς έχει την ουδετερότητα να διατηρεί για πολλή καιρό την γεύση και την υφή της καλύτερα . Όπως κα να έχει παντός το πράγμα χωρίς αυτές οι πίτσες δεν θα είχαν την ίδια γεύση και η σάλτσα ταρταρ δεν θα υπήρχε καθόλου.
Μετά την συγκομιδή καλύψτε τα μπουμπούκια με
θαλασσινό αλάτι χωρίς να τα αποξηράνετε αφήστε τα εκεί γι μια περίπου εβδομάδα, κατά την διάρκεια της οποίας το υγρό που περιέχουν θα διαλύσει ένα μεγάλο μέρος του αλατιού και με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα είδος άλμης , μετά βγάλτε τα στραγγίξετε καλά και αλατίστε ξανά .
Επαναλάβετε την διαδικασία δυο φορές και μετά βάλτε την κάπαρη σε αποστειρωμένα βαζάκια με αναλογία 85 ⁄ κάπαρης προς 15 ⁄ αλάτι . Θα πρέπει να την ξεβγάλετε καλά προτού την χρησιμοποιήσετε διαφορετικά θα είναι πολλή αλμυρή .
Μπορεί να διατηρηθεί ως και δυο χρόνια αρκεί να είναι μέσα σε αλάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: