Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Λάχανο




Σαλάτα χειμωνιάτικη χωρίς λάχανο δε γίνεται!!!!!!
Το λάχανο αποτελεί μια από τις βασικές επιλογές των ελλήνων για σαλάτα. Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο κοινό λάχανο, το κόκκινο, το κινέζικό ή το σγουρό.
 Πάμε όμως να γνωρίσουμε το λάχανο λίγο καλύτερα. Η ονομασία του προέρχεται από ποικιλία φυτών της οικογένειας των Σταυροφορειδών που καλλιεργούνται όπως τα λαχανικά. Γνωστό στην Ευρώπη εδώ και 4.000 χιλιάδες χρόνια. Το λάχανο (επιστημονική ονομασία Κράμβη η λαχανώδης ποικιλία κεφαλωτή, Brassica oleracea var. capitata) είναι φυτό διετές, ποώδες.
  Από τη καλλιέργεια και τη συλλογή του προήλθαν πολλά λαχανικά : λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο άσπρο, κόκκινο ή πράσινο, κουνουπίδι και μπρόκολο. Το κινέζικο λάχανο υπήρχε στην
Γαλλία από το 18ο Αιώνα. Το κοινό λάχανο που εκτιμάται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, εισήχθη πολύ γρήγορα στη διατροφή  όπου αποτέλεσε και βάση για σούπες. Από τις διάσημες ελληνικές ποικιλίες κοινού λάχανου εντοπίζουμε στην αγορά σπορόφυτα κυρίως από Αφράτο Μακεδονίας, Κιλκίς ή Ντόπιο όπως το αναφέρουν οι καλλιεργητές. Βρίσκουμε όμως και εισαγόμενες ποικιλίες με κεφαλή κόκκινου (Red Rookie, Ruby Ball), ή πράσινου χρώματος (Glory, Copenhagen, κ.α.) 
  Σε σχέση με τη καλλιέργεια αναπαράγεται με σπόρο ή απευθείας στο χωράφι είτε σε φυτώρια ή σπορεία. Χρειάζεται τακτικό πότισμα αλλά κανονικά χωρίς υπερβολές διότι εξασθενεί το ριζικό του σύστημα. Το λάχανο αναπτύσσεται κανονικά σε θερμοκρασίες από 15-18 βαθμούς. Το φυτό αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ μία ποικιλία αντέχει και μέχρι τους –10 βαθμούς. Για φθινοπωρινή καλλιέργεια η σπορά γίνεται το Μάη, για χειμερινή ή ανοιξιάτικη καλλιέργεια από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβρη.
  Σημαντικά είναι τα οφέλη του λάχανου. Στην αρχαιότητα το λάχανο θεωρούνταν αντικαρκινικό και θεραπευτικό για τις πληγές, το έλκος, τις φλεγμονές, την αϋπνία, τη δυσθυμία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, πολυφαινόλες,  Β- καροτίνη, φυτικές ίνες και μαγγάνιο. Βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, αλλά και στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης. Επίσης είναι ιδανικό για όσους κάνουν δίαιτα λόγω των χαμηλών λιπαρών, ενώ παράλληλα συμμαχεί στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό. Το λάχανο αποτελεί ασπίδα κατά της άνοιας και των πονοκεφάλων.
Γιώργος Φούρναρης


Σαλάτα χειμωνιάτικη χωρίς λάχανο δε γίνεται!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: