Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Ευκάλυπτος



Φυτό της Αυστραλίας και παραδοσιακό ιατρικό των Αβοριγίνων (ιθαγενής της Αυστραλίας) το οποίο έχαιρε μεγάλης εκτίμησης. Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι άποικοι που είχαν εγκατασταθεί στην Αυστραλία (κάπου στο  1788 μ.Χ.) έτρεφαν αισθήματα περιφρόνησης για τον Ευκάλυπτο και μέχρι το 1880 το θεωρούσαν παράξενο δέντρο, κατώτερο εμφανισιακά σε σχάση με τα δέντρα της Ευρώπης. Ακόμη, τους έκανε άσχημη εντύπωση  το γεγονός ότι, αντί να αποβάλλει τα φύλλα του, αποβάλλει το φλοιό του!
Πλέον φύεται σε ολόκληρο τον κόσμο και υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη, όπου φτάνουν σε ύψος από 1,5 μέτρο έως και 100 μέτρα και η περιφέρεια του κορμού του μπορεί να φτάσει και τα 8 μέτρα!
Στην Ελλάδα ήρθε το 1862 από τον βοτανολόγο Θεόδωρο Ορφανίδη. Μετά από δύο χρόνια, φυτεύτηκε ο πρώτος ευκάλυπτος στον βοτανικό κήπο της Αθήνας.
Το αιθέριο έλαιο του
ευκαλύπτου είναι από τα αρώματα πολύ απωθεί τα έντομα όπως μύγες, κουνούπια και ψείρες. Είναι σπουδαίο αντισηπτικό και καθαριστικό όταν εξατμίζεται σε δωμάτια με αρρώστους για να «καθαρίσει» τον αέρα και να επισπεύσει την ανάρρωση. Οι ιδιότητές του καταπολεμούν ακόμη τον βήχα, τον πονόλαιμο, τη γρίπη, το άσθμα, τη βρογχίτιδα και τη φυματίωση. Επίσης είναι ιδανικό για τη θεραπεία της ιγμορίτιδας, της ρινικής απόφραξης και της καταρροής.
Με το μάσημα των φύλλων, θεραπεύει τις φλεγμονές των ούλων και τις στοματικές παθήσεις. (Προτιμήστε ευκάλυπτο μακριά από τα καυσαέρια των δρόμων).Το αφέψημα από φύλλα ευκαλύπτου έχει αντιπυρετικές και αντιβιοτικές ιδιότητες, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται στις  φλεγμονώδης παθήσεις.
Προτεινόμενος τρόπος παρασκευής τσαγιού με ευκάλυπτο:
3 φύλλα ή ένα κουτάλι της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα, για κάθε φλιτζάνι βραστού νερού, περιμένουμε 10 λεπτά και σουρώνουμε.

Μιχάλης Παπαδογαμβράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: