Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΟΣΟΥΤΟ



ΥΛΙΚΑ
3½ Κιλά αλάτι χοντρό.
1 Κιλό ζάχαρη κρυσταλλική.
1 Μπούτι χοιρινό περίπου 11 κιλά.
½ Μπουκάλι κόκκινο κρασί.
100 ml βαλσαμικο ξύδι.
1½ Κεφάλι σκόρδο .
3 Κουταλιές φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
1 Κομμάτι τουλουπάνι.
Μια χάρτινη σακούλα.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε το αλάτι την ζάχαρη και φτιάχνουμε ένα μίγμα .
Τρίβουμε καλά το χοιρομέρι με αυτό το μίγμα .
Και το τοποθετούμε σε ένα ξύλινο κουτί και το φιλάμε σε δροσερό μέρος για 6 μέρες ανά κιλό κρέατος το ελενχουμε κάθε δυο μέρες γιατί πρέπει να είναι πολλή καλά καλυμμένο με το μίγμα , και αν χρειάζεται προσθέτουμε και άλλο μίγμα.
Στο τέλος της περιόδου βγάλτε από το κουτί ξεπλύνετε καλά έτσι ώστε να φύγει όλη η μαρινάδα και σκουπίστε με ένα στεγνό πανί .
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κρασί με το ξίδι ώσπου να μείνει το μισό και πλένουμε καλά το χοιρομέρι με αυτό το μίγμα . Δένουμε με ένα σπάγκο από το κόκαλο και το κρεμάμε γυμνό σε ένα αεριζόμενο μέρος για 24 ώρες .
Αναμίξτε στην συνέχεια το σκόρδο δυο κουταλιές αλάτι και τρίβουμε με αυτό όλο το χοιρομέρι, το τυλίγουμε με το τουλουπάνι και το τοποθετούμε μέσα σε μια χαρτοσακούλα το κρεμάμε σε δροσερό μέρος για 3 με 6 μήνες .
Όσο περνάει ο καιρός τα αρώματα του αυξάνονται και γίνονται πιο έντονα και πιο ξεκάθαρα .
Μπορεί να διατηρηθεί και 7 μήνες όταν παραμείνει στεγνό σε δροσερό μέρος και το πιο σημαντικό είναι εκεί που θα το συντηρείτε να είναι καλά αεριζόμενο το μέρος.….zc


2 σχόλια:

Skinny Chef είπε...

Με λίγο πεπονάκι μαζί...

Παράδεισος...

PAPPOYS είπε...

Καλημέρα φίλε από Καβάλα, θα ήθελα σε παρακαλώ να με ενημερώσεις σχετικά με την συνταγή που ανάρτησες για το Προσούτο... αν το κομμάτι κρέατος παίζει ρόλο όσον αφορά το αν πρέπει ή όχι να έχει κόκαλο και πιά η διαφορά... Ευχαριστώ Γιάννης.