Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΑ

Ορισμένες συνταγές λένε καραμελώστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια , εννοώντας να τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να σκουρύνουν ελαφρά << καραμελώνω >> σωμένη δίνω ελαφρά χρώμα σε μια τροφή ??
Η λέξη καραμελώνω δηλώνει την διαδικασία η οποία δίνει καφέ χρώμα σε διάφορες τροφές αλλά με την αυστηρή ένια καραμέλωμα σημαίνει το καφέ χρώμα που προκαλείται με θέρμανση σε μια τροφή που περιέχει ζάχαρα και όχι πρωτεΐνες .
Όταν θερμάνουμε την ζάχαρη στους 185 c λιώνει και γίνετε ένα άχρωμο υγρό , με περεταίρω θέρμανση γίνεται κίτρινη στην συνέχεια καφέ και τέλος σκουραίνει κατά την διαδικασία αυτή αποκτά παράλληλα με τον αποχρωματισμό μια έντονη γλυκιά γεύση που σταδιακά μετατρέπετε σε πικρή …. Αυτό είναι το καραμέλωμα


Δεν υπάρχουν σχόλια: