Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΦΥΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ




Φύτρα ονομάζεται η πρώιμη διαδικασία των πρώτων ωρών-ημερών ζωής ενός σπόρου που πάει να γίνει φυτό, πετώντας ένα τρυφερό, άσπρο βλαστάρι.

Σχεδόν όλοι οι σπόροι μπορούν να γίνουν φύτρα. Μπορείτε να δοκιμάσετε να καλλιεργήσετε σιτάρι, τριφύλλι, ηλιόσπορους, ρεβύθια, φακές, σουσάμι κ.α.
Τα φύτρα είναι μια υπέρ συγκεντρωμένη πηγή ζωντανών ενζύμων, αναγκαία για τις βιοχημικές
αντιδράσεις στο σώμα αλλά δυσεύρετα στην σημερινή μας διατροφή μιας και χάνονται τελείως με την διαδικασία του μαγειρέματος. Δυστυχώς ελαττώνονται με γρήγορο ρυθμό και από όλα τα λαχανικά από την στιγμή που θα κοπούν από το έδαφος. Αυτή λοιπόν η περιεκτικότητα τους
σε ζωντανά ένζυμα, τα τόσο πολύτιμα στην διατροφή μας, είναι ίσως το πιο σημαντικό πλεονέκτημα που μας προσφέρουν.
Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, ωφέλιμα φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά που αποτρέπουν τον εκφυλισμό του DNA και μας προστατεύουν από τα σημάδια της γήρανσης . Περιέχουν επίσης ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, και φυτικές ίνες.
Τα φύτρα κάποιων σπόρων όπως του μπρόκολου, άλφα-άλφα, ραπανακιού, και φασολιών σόγιας περιέχουν φυτοοιστρογόνα .

Πως καλλιεργούμε την φύτρα

Το πώς θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε φύτρες θα αναφερθώ στης επόμενες μέρες ωστόσο θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια στο σχολειό με το βαμβάκι και την φακή ……



Δεν υπάρχουν σχόλια: